Oreški in zdravje
Naj vas ne zavede njihova "maščoba". Namreč ta mala jedrca v lupini so bolj zdrava kot si mislite. Oreškov se je dolgo držal sloves, da vsebujejo veliko maščob in seveda da so zato zelo kalorični. Zato so jih vsi tisti, ki skrbijo za svojo težo, uvrstili na seznam prepovedane hrane. Zato so se strokovnjaki s področja hrane odločili, da zadevi pridejo do dna. In ugotovili, da ta okusna, hrustljava jedrca vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki zelo dobro vplivajo na naše zdravje, zlasti za naše srce.
Najbrž ni potrebno ponavljati, da je maščoba tista, ki se v oreških pojavlja v največji meri. V povprečju je vsebujejo od 50 % pa vse tja do 75 % (večinoma gre za mono in polinenasičene maščobne kisline). Najmanj jih vsebujejo pistacije, indijski oreški, arašidi in mandlji (okoli 50 %), sledijo jim lešniki, pinije in orehi, absolutni rekorder med oreški pa je makadamija s kar 76 % maščob. Poglejmo si nekaj posameznih vrst oreščkov in njihove lastnosti.
Oreh
Zaradi podobnosti orehovih plodov s človeško glavo je navadni oreh veljal za pomoč pri različnih težavah z glavo. Tako je zunanji zeleni ovoj predstavljal kožo na glavi, trda lupina lobanjo, medtem ko je notranje jedrce predstavljalo človeške možgane. Uživanje orehov pa naj bi krepilo človeškega duha. Navadni oreh pa ni koristen le zaradi plodov, v zdravilstvu lahko uporabimo tudi njegove liste, ki jih nabiramo junija. Čaj je zdravilo za vnetja oči in vek, na primer ječmena. Če pa čaj spijemo, bo pomagal odstranjevati sluz in želodca in črevesja ter ustaviti drisko. Čaj se lahko uporabi tudi za izpiranje pri številnih kožnih boleznih - od aken, lišajev do potenja nog in odprtih vnetij nog. Dve čajni žlički posušenih, narezanih listov prelijemo s skodelico vode, zavremo in pustimo stati približno pet minut. Če orehove liste skuhamo v vinu, pa bo napitek pomagal pri sladkorni bolezni.
Mandelj
Ameriški znanstveniki poudarjajo, da cigaretni dim v organizmu aktivnih in pasivnih kadilcev povzroča oksidativni stres, mandlji, ki veljajo za pravo zakladnico vitamina E, pa ta stres blažijo in preprečujejo. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je tudi dober zaščitnik pred raznimi boleznimi, tudi pred Alzheimerjevo boleznijo. Sicer pa se mandelj veliko uporablja v negovalni kozmetiki.
Arašidi
Arašidi pravzaprav niso oreški, temveč spadajo med stročnice in so bližnji sorodniki fižola; med oreške jih štejemo zaradi podobnih prehranskih značilnosti. Arašidi vsebujejo 40 odstotkov olja, bogati pa so tudi z linolno kislino, beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Poudariti je treba še visoko vsebnost vitaminov B in E, manjše količine provitamina A ter vitamina A in K. Hranilna vrednost: 100 g praženih arašidov ima 631 kalorij/ 2644kJ. Linolna kislina v arašidih znižuje krvni pritisk, vitamin K pa pospešuje strjevanje krvi.
Pistacija
Pistacija je bila del človeške prehrane že od poznega paleolitika. Jedro se poje celo, pa naj bo plod svež, pražen ali soljen. Pistacija se uporablja v sladoledu, baklavah in ostalih sladicah. Lupina plodu pistacije je naravno bež barve, vendar se včasih za komercialne namene obarva v rdeče. V preteklosti so jih barvali, da bi skrili madeže obiralcev. Danes večino pistacij naberejo stroji, tako da lupine ostanejo cele in čiste. Pistacija je zelo hranljiva, kajti vsebuje 20% beljakovin, 50% mastnega olja, 20% ogljikovih hidratov, 2% vlaknin, kalij, kalcij, magnezij in železo. 100 g nam daje 600 kalorij.
Lešnik
Lešniki vsebujejo veliko maščob, vitamina B in E, kalij, kalcij, magnezij, fosfor in železo. Pomagajo nam uravnavati pomanjkanja v prehrani in metabolizem. Lešnikih naj bi tudi dvigovali potenco. Ker vsebujejo zelo veliko maščobe, niso priporočljivi za ljudi z previsoko telesno težo, za ljudi z aterosklerozo in povišanim krvnim tlakom.
Ameriški oreh ali pekan
Pekan orehe so kuharji zunaj ZDA sprejeli zelo pozno, v ZDA pa so izjemno razširjeni in so bili priljubljena jed nekaterih starih indijanskih plemen. Ko so se odpravili na daljše lovska potovanja, so se ponavadi opremili z zalogo praženih orehov. Orehe prodajajo z lupino ali sama jedrca, pogosto slana in pražena. Okus jedrc spominja na naše orehe, Američani mu zaradi vsebnosti nenasičenih kislin pripisujejo enake lastnosti, kot jih mi olivnemu olju.
Makadamija ali avstralski oreh
Makadamija je drevo, ki raste v Avstraliji. Iz oreščkov stiskamo dragoceno olje, ki ima odličen okus. Po sestavi je zelo podobno oljčnemu olju. Macadamija oreščki so del zdravega prehranjevanja že stoletja. Macadamija orešček ne vsebuje holesterola in je bogat vir mono nenasičenih maščobnih kislin. Raziskave so pokazale, da imajo mono nenasičene maščobne kisline pozitiven učinek na visoko vsebnost maščobe v krvi. Prav zato je macadamija prava izbira pri dietah namenjenih znižanju maščobe v krvi. 30 g Macadamija oreščkov vsebuje približno 2 grama dietetičnih vlaken in 18 g mono nenasičenih maščobnih kislin (72%RDA). Ljudje ki so aktivni (športniki, najstniki, otroci v odraščanju…) potrebujejo nepopustljiv vir energije za ves dan. Pest Macadamija oreščkov nas lahko napolni z energijo za pred in po treningu. Macadamijo zelo radi uživajo vegetarianci, saj je pomemben in slasten dodatek k njihovim dietam. Zdrobljen po žitaricah in dodan sadnim ter zelenjavnim solatam izboljša hranilno vrednost.
Kako oreške zdravo uživati?
Jedrca so primerna kot vmesni prigrizek ali kot dodatek k najrazličnejšim zelenjavnim ali mesnim jedem. Iz njih lahko ustvarjate zdrave sladke priboljške – od mleka do krem in rezin, lahko jih uporabite kot dodatek h kosmičem, z njimi obogatite jogurt ali skuto ter jih dodate v solate ali celo juhe. Iz njih lahko naredite polivke in namaze. Z malo domišljije in drznosti lahko izumljate neverjetne kombinacije z ostalimi živili, kljub temu pa jih ne skrunite s sladkorjem ali pregrevanjem, če želite iz njih izvleči kar največ.