| 

Posel in moda

Zdrava prehrana je pomembna!

Zdrava prehrana je pomembna!

Stresno življenje in natrpan urnik je klasičen opis za podjetnika kot tudi večine drugih zaposlenih ljudi. Predvsem zaradi prezaposlenosti kot tudi stresa, ki zmanjšuje željo po hrani, se dogaja, da preskakujemo nujno potrebne obroke. Zgodi se, da kakšen dan v službi sploh ničesar ne zaužijemo! To pa je vsekakor slabo tako za naše zdravje kot tudi za psihofizične sposobnosti.

Vsak obrok, ki ga čez dan zaužijemo, je namreč pomemben. Enako pomembno pa je, da se prehranjujemo zdravo. Zdrava prehrana je eden od pogojev dobrega počutja vsakega človeka. Poleg drugih pozitivnih učinkov naj izpostavimo, da zdrava in uravnotežena prehrana vpliva na sposobnost za koncentracijo in učinkovitost pri delu ter preprečuje bolezni. To pa so vsaj trije pomembni dejavniki, ki dolgoročno bistveno vplivajo na uspešnost vsakega delovnega človeka!

Pravilno sestavljena in pripravljena hrana, ki je enakomerno razporejena skozi ves dan, namreč pokriva naše potrebe po hranilnih snoveh in energijske potrebe, ki so potrebne za zmožnost sledenja hudemu življenjskemu in delovnemu tempu. Hranilne snovi pa potrebujemo za rast, razvoj in pravilen potek vseh procesov v telesu. Kako pomembna pa je zdrava prehrana, se žal pogosto zavemo šele, ko zbolimo. Pri tem je potrebno vedeti, da enako kot pomanjkanje hrane tudi prevelike količine hrane slabo vplivajo na zdravje.

Pri zdravem načinu prehranjevanja je prvi in najpomembnejši obrok zajtrk! Prvi obrok v dnevu nas napolni z energijo in pripravi na nov dan in nove izzive. Zato si moramo vsako jutro vzeti čas za polnovreden in energijsko čim bolj poln zajtrk, ki dokazano poveča metabolično oziroma kalorično porabo. Kar pomeni, da nam da več energije obenem pa omogoča lažji nadzor nad našo težo. Strokovnjaki tako priporočajo, da za bolj energičen in odločen začetek, začnimo dan s sadjem, žitaricami ali polnozrnatim kosom kruha z manj mastnim namazom. Zajtrk si običajno privoščimo že doma, preden odidemo v službo.

Kajti pogosti problem v današnjem času je narava dela, ki nam ne dopušča časa za pravi obrok. Zato je vsak naslednji obrok že vprašljiv! Vendar čeprav imamo čez dan zelo veliko dela, si za hrano moramo vzeti čas. V kolikor v bližini podjetja ni nobene restavracije ali menze in nimamo dovolj časa za iskanje restavracije, potem je najpreprostejša rešitev ta, da si hrano pripravimo doma in nesemo s seboj v službo. Za obrok med delovnim časom pa si pripravimo lažjo hrano, tako, ki nam ne bo obležala v želodcu in nas uspavala. Saj vsi poznamo občutek "prenajedenosti", ko si po zaužiti hrani želimo le še počitek! Kot nasvet, v službo si odnesemo sadje, jogurt, solato ... V kolikor pa le najdemo čas za malico ali kosilo med delovnim časom v restavraciji, si privoščimo zdrav in polnovreden obrok.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi bilo zdravo na dan pojesti vsaj pet obrokov. In sicer zajtrk, kosilo in večerjo ter dva prigrizka, enega med zajtrkom in kosilom, drugega med kosilom in večerjo. Prigrizki nam bodo namreč pomagali počakati na naslednji obrok in bodo preprečili volčjo lakoto, ki bi nas prisilila v to, da bi pri naslednjem obroku pojedli preveč. Za prigrizek si lahko na primer privoščimo manj masten jogurt, sadje, suho sadje, krekerje z manj mastnim sirom in podobno. Tako bo naša lakota potešena in bomo lažje opravljali svoje delovne naloge.

Da bi izboljšali naše zdravje, zvišali kakovost življenja in izboljšalo delovno učinkovitost, nam torej za začetek ni treba storiti veliko. Sprva se moramo samo zavedati, da smo gospodarji svojega telesa in da kar vlagamo vanj, bomo dobili tudi nazaj. Še zlasti je zdrava in uravnotežena prehrana pomembna pri tistih ljudeh, ki v svojo delo, pa naj bo psihično ali fizično naporno, vlagajo vse svoje sile, velikokrat pri delu celo presegajo mero svojih zmožnosti. Prenaporno življenje, stresne odločitve, stalno pod pritiskom časa in prekratki dnevi ne smejo vplivati še na naše prehranjevalne navade. Večina nas pozna dve skrajnosti v takšnih primerih. Prva je: cel dan nič jesti. In druga, ko ves dan ne zaužijemo ničesar, nas lakota zagrabi zvečer, potem ko pridemo domov. To pa žal ni najbolje! Saj energije, ki jo bomo s hrano zaužili pozno zvečer, ne bomo porabili in je pravzaprav niti ne potrebujemo.

Torej če želimo vzdrževati naše zdravje in ohranjati konstantno raven energije čez cel dan, moramo tudi jesti večkrat na dan, ves dan. In če obenem upoštevamo še vsaj nekaj spodaj naštetih prehranskih priporočil CINDI (Svetovne zdravstvene organizacije za preprečevanje kroničnih bolezni) za zdravo prehranjevanje, bomo zase storili že precej!

1. V jedi uživajte!
2. Jejte raznovrstno sestavljeno hrano, ki naj bo pretežno rastlinskega izvora!
3. Bodite vsak dan telesno aktivni in jejte toliko, da bo vaša masa (teža) normalna!
4. Večkrat na dan jejte kruh, žita, testenine, riž in krompir. Izbirajte polnozrnati kruh in pekovsko pecivo!
5. Večkrat na dan (pri vsakem obroku) jejte veliko sadja in zelenjave!
6. Jejte čim manj maščob in izdelkov, ki vsebujejo maščobe (npr. mesne izdelke, namaze …)! Omejite količino zaužitega mesa in mesnih izdelkov! Izbirajte puste vrste mesa! Enkrat ali dvakrat na teden načrtujte brezmesni dan.
7. Uživajte zmerne količine posnetega mleka in manj mastne mlečne izdelke.
8. Čim redkeje uživajte slaščice in sladke pijače (sladkane sokove, gazirane pijače …)!
9. Hrano solite čim manj in ne jejte že pripravljenih slanih jedi!
10. Pripravljajte higiensko neoporečno hrano. Pri kuhanju upoštevajte zdrave načine priprave – hrano dušite, kuhajte ali pecite, in je ne cvrite. Dodajte ji čim manj maščob, soli in sladkorja!
11. Če pijete alkoholne pijače, jih pijte malo in ne vsak dan!

Pa dober tek!

Urška Č.

Viri: http://vedez.dzs.si (Iz učbenika Bivanje in okolje, hrana in prehrana; avtoric M. Suwa - Stanojević, F. Lovšin in B. Debeljak) (Iz učbenika Prehrana M. Kodele in M. Suwa-Stanojević), https://www.mercator.si/uzivajmozdravo

sorodni članki