Tri sladice za mrzle zimske dni
Mrzli zimski večeri so kot nalašč primerni za "crkljanje" doma. K temu pa nedvomno sodijo tudi kakšne doma pečene sladice. Zato vam v nadaljevanju razkrivamo tri sladke recepte, ki bodo "izboljšali" okus vašega čaja ob večerih v toplem domačem zavetju.
Marcipanove rožice Sestavine za testo:
Iz navedenih sestavin zamesimo gladko testo in ga razvaljamo 3 mm debelo ter izrežemo z modelčki v obliki rožic. Lahko si izberemo tudi druge modelčke, kar nam je pač všeč. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pečemo piškote približno 10 minut, da postanejo svetlo rjave barve. Ohlajene razdelimo na dva dela in eno polovico piškotov pomočimo v stopljeno temno čokolado in okrasimo z mandeljnovimi palčkami. Ostale sestavine:
Surovi marcipan malo obdelamo s sladkorjem v prahu, da postane bolj mehak. Nato ga tanko razvaljamo med dvema plastema folije (vrečke za zamrzovanje) in izrežemo z enakimi modelčki rožice (eno polovico piškotov). Piškote, ki jih nismo pomočili v čokolado tanko premažemo z marelično marmelado in nanje pritisnemo marcipanove rožice, jih zopet tanko premažemo in pritisnemo skupaj z čokoladnimi polovicami. |
|
Sočne kokosove kocke Sestavine za temno testo:
Penasto vmešamo jajca in sladkor ter dodamo moko s pecilnim praškom in kakav. Pečemo 15 minut na 180 stopinj in ohladi. Sestavine za svetlo testo:
Iz beljakov naredimo sneg in mu postopoma dodajamo sladkor ter nazadnje kokosovo moko. Pečemo tako kot temno testo. Sestavine za kremo:
Gladko zmešamo rumenjake 1 dl mleka in vanili pudinga ter zakuhamo v ostalo mleko. Ohladimo, odstranimo mrežico. Posebej penasto vmešmoj maslo in sladkor v prahu ter postopno dodajamo ohlajen puding, da nastane gladka krema. Obe vrsti testa rahlo navlažimo, predvsem temnega in ju zlepimo s kremo. Nekaj je prihranimo za po vrhu in oblijemo s stopljeno čokolado. Nekaj časa pustimo, da se okusi prepojijo, nato pa z vročim nožem razrežemo na poljubne rezine. |
|
Mandeljnove kroglice iz polnozrnatih piškotov Sestavine za mandeljnovo kremo:
Mandeljne skupaj s polovico kristalnega sladkorja zmeljemo, nato pa zmešamo s pomarančnim sokom. Ostalo polovico sladkorja tudi zmeljemo in skupaj z margarino penasto vmešamo in dodamo mandeljne. Pripravljeno maso damo v hladilnik za nekaj časa, da postane bolj trda, da lahko oblikujemo kroglice približno 1 cm premera ter jih ponovno damo v hladilnik. (damo jih na alu-folijo,da se ne primejo krožnika). Sestavine za kremo iz polnozrnatih piškotov:
Polnozrnate piškote zmeljemo in zmešamo z sladkorno vodo (ne čisto hladno) ter pustimo, da se piškoti malo napojijo. Nad soparo stopimo čokolado, jo ohladimo, mora biti še čisto tekoča. Zmeljemo sladkor in ga penasto vmešamo z margarino ter dodamo stopljeno čokolado in še naprej mešamo, da je zmes kremasta in nazadnje primešamo še napojene piškote. Lahko dodamo tudi žlico ruma. Zmes najprej premešamo z mešalnikom nato pa še ročno. Iz hladilnika vzamemo kroglice in jih oblečemo z pripravljeno maso. In sicer v roki naredim okroglico približno 2 cm premer, jo sploščimo in oblečemo mandeljnove kroglice in jih lepo oblikujemo v kroglice. Za obliv in okras:
Nad soparo stopimo temno čokolado in vanjo pomočimo kroglice ter jih odlagamo na rešetko, nato pa na folijo, da se strdijo. Belo čokolado prav tako stopimo nad soparo, jo primerno ohladimo, nadevamo v majhno vrečko za zamrzovanje, odstrižemo majhno konico in okrašujemo kroglice. Lahko rišemo rožice, delamo črte, kroge, skratka čisto po navdihu. Na vrh damo mandeljnove polovičke tudi čisto po navdihu. |