| 

Posel in moda

Tri sladice za mrzle zimske dni

Tri sladice za mrzle zimske dni

Mrzli zimski večeri so kot nalašč primerni za "crkljanje" doma. K temu pa nedvomno sodijo tudi kakšne doma pečene sladice. Zato vam v nadaljevanju razkrivamo tri sladke recepte, ki bodo "izboljšali" okus vašega čaja ob večerih v toplem domačem zavetju.

 

Marcipanove rožice

Sestavine za testo:

  • 250 g moke
  • 100 g masla ali margarine
  • 100 g mletega sladkorja
  • 1 drobno jajce
  • polovico pecilnega praška
  • 1 vanilin sladkor

Iz navedenih sestavin zamesimo gladko testo in ga razvaljamo 3 mm debelo ter izrežemo z modelčki v obliki rožic. Lahko si izberemo tudi druge modelčke, kar nam je pač všeč. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pečemo piškote približno 10 minut, da postanejo svetlo rjave barve. Ohlajene razdelimo na dva dela in eno polovico piškotov pomočimo v stopljeno temno čokolado in okrasimo z mandeljnovimi palčkami.

Ostale sestavine:

  • marelična marmelada za sestavljanje piškotov
  • 200 g marcipana
  • 200 g temne čokolade za obliv
  • mandeljnove palčke za dekoracijo
     

Surovi marcipan malo obdelamo s sladkorjem v prahu, da postane bolj mehak. Nato ga tanko razvaljamo med dvema plastema folije (vrečke za zamrzovanje) in izrežemo z enakimi modelčki rožice (eno polovico piškotov). Piškote, ki jih nismo pomočili v čokolado tanko premažemo z marelično marmelado in nanje pritisnemo marcipanove rožice, jih zopet tanko premažemo in pritisnemo skupaj z čokoladnimi polovicami.

Sočne kokosove kocke

Sestavine za temno testo:

  • 3 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 150 g moke
  • 1 žlica kakava
  • polovico pecilnega praška
     

Penasto vmešamo jajca in sladkor ter dodamo moko s pecilnim praškom in kakav. Pečemo 15 minut na 180 stopinj in ohladi.

Sestavine za svetlo testo:

  • 150 g sladkorja
  • 3 beljake
  • 150 g kokosove moke

Iz beljakov naredimo sneg in mu postopoma dodajamo sladkor ter nazadnje kokosovo moko. Pečemo tako kot temno testo.

Sestavine za kremo:

  • 2 vanili pudinga
  • pol litra mleka
  • 3 rumenjaki
  • 2 00 g masla ali margarine
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 150 g temne čokolade za obliv

Gladko zmešamo rumenjake 1 dl mleka in vanili pudinga ter zakuhamo v ostalo mleko. Ohladimo, odstranimo mrežico. Posebej penasto vmešmoj maslo in sladkor v prahu ter postopno dodajamo ohlajen puding, da nastane gladka krema. Obe vrsti testa rahlo navlažimo, predvsem temnega in ju zlepimo s kremo. Nekaj je prihranimo za po vrhu in oblijemo s stopljeno čokolado. Nekaj časa pustimo, da se okusi prepojijo, nato pa z vročim nožem razrežemo na poljubne rezine.

Mandeljnove kroglice iz polnozrnatih piškotov

Sestavine za mandeljnovo kremo:

  • 100 g blanširanih mandeljnov
  • 60 g trsnega (ali navadnega) sladkorja
  • 50 g margarine
  • 1 žlico pomarančnega soka in lupinice

Mandeljne skupaj s polovico kristalnega sladkorja zmeljemo, nato pa zmešamo s pomarančnim sokom. Ostalo polovico sladkorja tudi zmeljemo in skupaj z margarino penasto vmešamo in dodamo mandeljne. Pripravljeno maso damo v hladilnik za nekaj časa, da postane bolj trda, da lahko oblikujemo kroglice približno 1 cm premera ter jih ponovno damo v hladilnik. (damo jih na alu-folijo,da se ne primejo krožnika).

Sestavine za kremo iz polnozrnatih piškotov:

  • 250 g polnozrnatih piškotov (zdravo življenje)
  • 100 g jedilne čokolade
  • 80 g Rama margarine
  • 60 g trsnega (navadnega) sladkorja
  • 0,5 dl sladkorne vode (skuhamo 0,5 dl vode in 1 žlico trsnega sladkorja)

Polnozrnate piškote zmeljemo in zmešamo z sladkorno vodo (ne čisto hladno) ter pustimo, da se piškoti malo napojijo. Nad soparo stopimo čokolado, jo ohladimo, mora biti še čisto tekoča. Zmeljemo sladkor in ga penasto vmešamo z margarino ter dodamo stopljeno čokolado in še naprej mešamo, da je zmes kremasta in nazadnje primešamo še napojene piškote. Lahko dodamo tudi žlico ruma. Zmes najprej premešamo z mešalnikom nato pa še ročno. Iz hladilnika vzamemo kroglice in jih oblečemo z pripravljeno maso. In sicer v roki naredim okroglico približno 2 cm premer, jo sploščimo in oblečemo mandeljnove kroglice in jih lepo oblikujemo v kroglice.

Za obliv in okras:

  • 200 g temne čokolade
  • 50 g bele čokolade
  • neoluščene in oluščene mandeljnove polovice

Nad soparo stopimo temno čokolado in vanjo pomočimo kroglice ter jih odlagamo na rešetko, nato pa na folijo, da se strdijo. Belo čokolado prav tako stopimo nad soparo, jo primerno ohladimo, nadevamo v majhno vrečko za zamrzovanje, odstrižemo majhno konico in okrašujemo kroglice. Lahko rišemo rožice, delamo črte, kroge, skratka čisto po navdihu. Na vrh damo mandeljnove polovičke tudi čisto po navdihu.
Še nekaj nasvetov, da bo priprava teh zelo okusnih in lepih kroglic prijetna. Mandeljnove kroglice imejte čim dalj časa v hladilniku, da bodo čim bolj trde, temno kremo pa uporabite takoj, ko je še zelo mehka in kroglice boste zlahka oblikovali. Nato jih dajte za nekaj časa v hladilnik in oblikovali boste lahko zares lepe kroglice, ki se ne bojo prijemale na rešetko, ko pa jih boste prerezali bodo čudovite. Pa še nekaj. Če imate rajši lešnike potem namesto mandeljnov uporabite olupljene, pražene lešnike.

 

sorodni članki