Varčujte v kuhinji
S kuhanjem porabimo velike količine energije, ki predstavlja kar izdatno postavko vašega družinskega proračuna. Poleg tega se pri kuhi uporablja pestro paleto različnih energijskih virov – od električne energije in plina do trdih goriv. Pri kuhi največkrat uporabljamo vodo in če poznamo njene fizikalne lastnosti, potem lahko med kuhanjem smotrneje ravnamo z energijo.
Pomembna lastnost vode je, da jo pri normalnih pogojih lahko segrejemo le do vrelišča. Če bi jo poskušali segreti nad to temperaturo, bi odvečna energija »izparela«, jed pa se med burnejšim vretjem ne bo prej skuhala. Izgubo energije zaradi izparevanja vode lahko delno zmanjšamo tako, da posodo pokrijemo. V večini gospodinjstev najdemo tudi posode, ki jim po domače rečemo ekonom lonci – v takšni posodi lahko privarčujemo tudi do polovico energije, potrebne za kuhanje.
Pa še nekaj drugih nasvetov:
Vir: Gloss Ekspres, št. 29, september 2008
Pomembna lastnost vode je, da jo pri normalnih pogojih lahko segrejemo le do vrelišča. Če bi jo poskušali segreti nad to temperaturo, bi odvečna energija »izparela«, jed pa se med burnejšim vretjem ne bo prej skuhala. Izgubo energije zaradi izparevanja vode lahko delno zmanjšamo tako, da posodo pokrijemo. V večini gospodinjstev najdemo tudi posode, ki jim po domače rečemo ekonom lonci – v takšni posodi lahko privarčujemo tudi do polovico energije, potrebne za kuhanje.
Pa še nekaj drugih nasvetov:
- Vode za kuho naj ne bo po nepotrebnem preveč. Hrana, kuhana v manjši količini vode, je navadno okusnejša.
- Ko voda zavre, zmanjšamo moč kuhalne plošče oziroma plinskega gorilnika do točke, ko vode še vedno vre.
- Hrana je okusnejša, če je ne razkuhamo. S skrajšanjem kuhanja ne ravnamo smotrneje le z energijo, pač pa tudi s svojim časom.
Vir: Gloss Ekspres, št. 29, september 2008