| 

Aktualno

Catering

Catering

1. Kaj pomeni catering?
Catering v osnovi pomeni preskrbo s hrano in pijačo. Catering se izvaja izven matične hiše, za v naprej znanega kupca- posameznika, skupine…

2. Kaj vse obsega catering storitev? Koliko trajajo priprave? Koliko pri tem sodelujejo naročniki? Ali gre pri cateringu tudi za svetovanje pri pripravi dogodkov?
Catering sodobnega časa se nadgrajuje:
- event catering, pogostitve na prireditvah
- fast food catering, dostava hitro pripravljene hrane: pizza, kitajske jedi,..
- ambulantni catering, porcijski boksi.

V podjetju Vivo catering izvajajo catering na prireditvah...
Catering podjetje na dogodku lahko poskrbi za hrano in pijačo, lahko pa pripravi in organizira celotno prireditev, dogodek oz. da dogodku nepozaben pečat z izjemnim kulinaričnim ambientom. Catering storitev zahteva skrbno organizacijo, načrtovanje, dobro usklajenost z naročnikom in njegovimi željami, odličen občutek za dobro pogostitev na dogodku. Nekateri naročniki pridejo z že izdelano podobo o svojem dogodku in potrebujejo catering le kot ''support'', drugi pa želijo popolno pomoč pri organizaciji dogodka. Nekateri tudi nimajo izkušenj s cateringom na prireditvah, z njimi je še posebej pomembno dobro sodelovanje in svetovanje.


"Vsekakor se z naročnikom najprej pogovorimo o ključnih vprašanjih, kaj je cilj pogostitve in kakšna so predvidena sredstva. Ponudbo jedi in pijač pripravimo naročnikom na ključ za vsakega naročnika posebej. V ponudbi upoštevamo tip pogostitve, čas, namen in vsekakor prostor".

3. Kakšna so pravila cateringa?
V prvi vrsti je potrebno in spoštovati standarde za pripravo in postrežbo ter transport izbranih jedi .

4. Kdo se lahko pri nas s tem ukvarja? Je za to kakšna šola, certifikat?
V Sloveniji se s cateringom ukvarjajo podjetja katera so usposobljena za organizacijo ali izvedbo cateringa. Organizatorji so v večini catering podjetja, katera imajo v svojih organizacijah zaposlene kuharje in natakarje z lastnimi kuhinjami, skladišči in logistiko.

Catering storitev organizirajo organizacije, katere se ukvarjajo z organizacijo cateringa in na dogodkih sodelujejo z catering hišo kot izvajalcom.

Mnogi hoteli, restavracije, gostilne tudi izvajajo catering, vendar manj zahtevne,za manjše število oseb.
Catering podjetje katero organizira in izvaja od zelo zahtevnejših do manj zahtevnejših izvedb so ponavadi zaposleni menedžerji ekonomskih ali turističnih smeri.
So dobri poznavalci in vodje s pripravo in postrežbo jedi, ter nepogrešljivi člen kuharji, natakarji .
Neposredni vodja izvedbe cateringa se šolajo na višjih strokovnih šolah za gostinstvo in turizem .

5. Kako se meri kakovost storitve ?
Kakovost storitve v cateringu se meri z uspešnostjo izpeljane pogostitve, zadovoljstva gostov, naročnika, ter sodelavcev catering podjetja.

6. Zakaj so catering storitve potrebne?
Catering je na dogodku kot začimbe, ki jih dodamo juhi. Dogodku doda še tisto posebno noto, ki poskrbi za dobro počutje gostov. Prav tako se marsikateri dogodek odvija na nenavadnih lokacijah, prostorih, ki nimajo ob sebi kuhinje ali nekega gostinskega obrata. Takrat je catering nepogrešljiv, ker skorajda ni lokacije, na kateri catering storitve ne bi mogli izvesti.

7. V čem se catering storitve razlikujejo od samo dostave hrane?
Gre za različne oblike catering storitve. Pri dostavi hrane catering hiša poskrbi da naročena hiša dobi naročeno hrano .
Pri catering storitvi na prireditvah pa catering hiša poskrbi za nepozaben dogodek, za zadovoljitev vseh čutov: vida, sluha, otipa, vonja in okusa. Poskrbi, da so gostje navdušeni nad samo kulinarično predstavo, ambientom ter okusom jedi in pijač.

8. Kdo potrebuje catering storitev? Ali lahko tudi zasebniki naročijo za na primer, zabavo? V čem se vaša ponudba pri tem razlikuje?
Catering storitve se pripravljajo ob praznovanjih osebnih jubilejih, otroških praznovanj, piknikov, poslovnih srečanje ,poročnih slovesnostih, spremljava catering storitev na državnih proslavah,…
V porastu je vedno več catering storitev za individualnega naročnika.

Posebnost Vivo cateringa je, da catering storitev ne prodajamo kataloško, temveč za vsakega posameznega naročnika na njegovo željo izoblikujemo ponudbo in izvedbo storitve.

9. Kdo vse dela v catering podjetju (kuharji, natakarji)?
V catering podjetju so nepogrešljivi organizator cateringa, vodja projektov, kuhinjsko osebje, strežno osebje, asistenti cateringa, nabavni referenti, pomožno osebje. Prav tako pa so zelo pomembni tudi občasni sodelavci za pomoč pri organizaciji nekega dogodka (ansambli, tehnični mojstri, prevozne storitve, cvetličarji, …..).

10.Ali se vse jedi pripravijo pred dostavo na kraj dogodka ali catering lahko zajame tudi pripravo hrane (bifeja) na samem kraju dogodka (pri nekomu doma ipd.)?
V Vivu cateringu smo pred nekaj leti začeli z animacijo priprave jedi pred gosti na prireditvah, vrtnih zabavah, porokah,..
S sodelavci smo napravili »conjoint » analizo na Vivovih respondentih, ter prišli do rezultata, da je priprava jedi pred gosti prav tako pomemben dejavnik pri izvedbi pogostitve, kot je dekoracija, glasba in pogrinjek.

11. Kaj je hladno topli bife?
Hladno topli bife je oblika pogostitve, kjer so mize s pripravljenimi jedmi postavljene tako, da si vsak gost lahko postreže sam, lahko pa tudi s pomočjo strežnega ali kuharskega osebja. Velika prednost take oblike pogostitve je v tem, da si gostje sami izbirajo tiste jedi, ki jim bolj pašejo in se ognejo tistim, ki jih ne marajo. Prav tako je poljubna tudi količina. Seveda hladno topli bife niso le v posodah pripravljene jedi, temveč skrbno in z občutkom estetike pripravljene jedi ter celoten ambient,, ki zadovolji vse senzorične čute. Bifejsko omizje je lahko postavljeno od zelo preprostega načina do izjemni kulinaričnih skulptur in oblik. Prav tako lahko pri postavitvi jedi sodelujejo kuharski mojstri, ki s kuharskimi animacijami navdušujejo goste. Hladno topla pogostitev je lahko sedeča ali stoječa. Lahko vsebuje različno število jedi ter vse vrste jedi. Hladno topli bife se lahko pripravi za zelo majhno število ljudi, ali pa za več tisoč ljudi.

12. Kako razširjen je catering v Sloveniji? Kako dolgo ga že poznamo?
Catering v Sloveniji ima že kar nekaj desetletno tradicijo, res pa je, da je v zadnjih letih opazen zelo velik razmah tako dogodkov, na katerih je potrebna catering pogostitev, kot tudi catering ponudnikov. V zadnjem času je ogromen porast kongresnega cateringa.

13. Kdo so najpogostejše stranke?
Naročniki catering storitev se med seboj zelo razlikujejo, skupna jim je le želja po odlični pogostitvi.
Naročniki so: manjša in večja podjetja, različne agencije, kongresni centri, državne in mestne institucije, fizične osebe, poročni pari…Vivo catering zelo veliko dela na Ljubljanskem gradu, Gradu Fužine, Cankarejvem domu, Gospodarskem razstavišču, v krajih po vsej Sloveniji ter tudi v tujini. Imamo veliko število stalnih naročnikov, v letošnjem letu, ko Slovenija predseduje Evropski uniji pa tudi vse več tujih podjetji.

sorodni članki