| 

Posel in moda

Omamna čokolada – pet receptov za čokoladne poslastice

Omamna čokolada – pet receptov za čokoladne poslastice

Skozi stoletja so bile za hrano bogov v različnih deželah oklicane različne jedi: med, tartufi, vino … Toda če izhajamo iz pomena besede, si nobena jed tega naziva ne zasluži bolj kot čokolada. Dišeča, omamna, temno rjava snov, za katero marsikdo verjame, da ne bi mogel živeti brez nje, je pridelana iz rastline z uradnim botaničnim imenom Thebroma Cacao. Kjer Theo pomeni bogovi, broma pa hrana. In ravno zaradi pomanjkanje te osnovne sestavine za predelavo čokolade, bo le-ta kmalu postala dražja od samega kaviarja. Zato se jo naužijmo dokler je še relativno poceni in na dosegu roke.

Za vas smo pripravili nekaj »lahkih« receptov za čokoladne jedi – kreme in pene – s katerimi si posladkajte svoj vsakdan.

Trojna čokoladna krema

  • Sestavine: 3,75 dl sveže smetane, 1 strok vanilije, 90 g grobo narezane jedilne čokolade, 90 g grobo narezane mlečne čokolade, 90 g grobo narezane bele čokolade, 6 velikih rumenjakov, 100 g sladkorja, sol.
  • Količina za 6 oseb, priprava 30 minut + 3 ure, da se ohladi.
  • Priprava: Smetano in po dolžini prerezan in nalomljen strok vanilije zavremo. Odstavimo in za 10 minut pustimo. Tri vrste čokolade ločeno stopimo v vodni kopeli in pustimo, da se malo ohladijo. V vsako primešamo po dva rumenjaka. Sladkor in ščepec soli zmešamo ter 1/3 mešanice primešamo vsaki izmed čokoladnih zmesi ter mešamo, da se sladkor stopi. Strok vanilije vzamemo iz smetane in jo tretjino umešamo v vsako čokoladno zmes. Čokoladne kreme, drugo za drugo, ponovno postavimo v vodno kopel in mešamo, da se zgostijo. 6 kozarcev napolnimo s kremami po plasteh, nato jih za 3 ure postavimo v hladilnik, da se strdijo.

Čokoladna pena

  • Sestavine: 350 g jedilne čokolade, 6 velikih jajc, 4 žlice sladkorja v prahu in 2,5 dcl smetane ter čokoladni ostružki ali sveže sadje za okras.
  • Količina za 6 oseb, priprava 30 minut + 12 ur, da se ohladi.
  • Priprava: V vodni kopeli stopimo čokolado, jo odstavimo ter počakamo, da postane mlačna. Penasto umešamo rumenjake s sladkorjem v prahu. Dodamo stopljeno čokolado in med mešanjem ponovno postavimo v vodno kopel, da se zgosti. Beljake stepemo v sneg ter jih umešamo v čokoladno zmes. Na koncu umešamo še stepeno smetano. Peno vlijemo v 6 skodelic in jih za najmanj 12 ur postavimo v hladilnik. Okrasimo jo s čokoladnimi ostružki ali s svežim sadjem.

Čokoladni fondi s svežim sadjem

  • Sestavine: 1 kg mešanega svežega sadja (grozdje, fige, jagode, banane, jabolka, marelice, slive, breskev)), 5 dl vode, sok ene limone, 500 g nalomljene jedilne čokolade, 2,5 dl sveže smetane, 60 g masla, 4 žlice sladkorja, 50 g mletih praženih mandljev, 50 g mletih praženih lešnikov, 60 g kokosove moke.
  • Količina za 6 do 8 oseb, priprava 15 minut in kuhanje 15 minut.
  • Priprava: Večje oprane in osušene sadeže narežemo na kocke. Če uporabimo jabolka, hruške ali banane, jih za nekaj sekund namočimo v vodo z limoninim sokom, da ne porjavijo. Nato jih osušimo. Čokolado stopimo v vodni kopeli. Razredčimo jo s smetano, dodamo maslo in sladkor ter dobro premešamo. Čokoladno zmes prelijemo v posodico za fondi in jo nad ognjem ohranjamo toplo. Na mizo postavimo posodice z mandlji, lešniki in kokosom, kamor bodo gostje pomakali koščke sadje po tem, ko jih bodo namočili v čokolado.

Čokoladni riž

  • Sestavine: 1 liter mleka, 100 g sladkorja, 200 g okroglo zrnatega riža, 250 g naribane jedilne čokolade, ščepec soli in ščepec cimeta.
  • Količina za 6 do 8 oseb, čas priprave 5 minut in 25 minut kuhanje.
  • Priprava: V kozici zavremo mleko s sladkorjem in soljo. Ko zavre, dodamo riž in kuhamo približno 25 minut. Če riž vpije vso tekočino, preden je skuhan, dolijemo nekaj mleka, če pa je riž že skuhan in ni vpil vsega mleka, odvečnega odlijemo. Dodamo tri četrtine čokolade in cimet ter mešamo, da se čokolada povsem raztopi. Kozico odstavimo z ognja in zmes vlijemo v servirno posodo. Riž potresemo s preostalo čokolado in še toplega postrežemo.

Čokoladna pena z rozinami

  • Sestavine: 60 g rozin, 0,6 dl ruma, 75 g grenkega kakava + nekaj dodatnega kakava za posipanje, 70 g sladkorja, 75 g bele moke, 5 dl mleka, 60 g masla, 1 žlička vanilijeve esence, 1,25 dl sveže smetane.
  • Količina za 4 osebe, čas priprave 20 minut, čas kuhanja 10 minut + 2 uri, da se ohladi.
  • Priprava: Rozine damo v lonček, prelijemo z rumom in počakamo 15 minut, da se napijejo. V kozico stresemo moko, sladkor in kakav ter dobro premešamo. Počasi dodajamo mleko in vanilijo. Kozico pristavimo na ogenj, počakamo, da zavre, in med nenehnim mešanjem 4 minute kuhamo. Dodamo rozine in maslo ter kuhamo še 4 minute. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi. Zmes vlijemo v štiri kozarce in damo za 2 uri v hladilnik. Ohlajeno peno okrasimo s smetano in potresemo s kakavom v prahu.

Vir: Zlata knjiga – čokolada, Založba Meander, Izola, 2007

sorodni članki