Zakaj je vodka dobra?
Vodka je bistveni del martinijev Jamesa Bonda in tako značilna za rusko kulturo, da njeno ime izvira iz besede voda. Vodko so v 15. stoletju pridelovali kot razkužilo in sredstvo proti bolečinam, šele pozneje so jo začeli uživati kot žganje. Toda kaj natanko je vodka? Klasična vodka se začne kot kašasta mešanica mlete pšenice ali rži, ki fermentira (sladkorji v žitu se ob delovanju kvasovk spremenijo v alkohol), potem pa jo destilirajo (segrevajo, dokler alkohol ne izhlapi in se kondenzira). Arome, denimo po citrusih, so prvotno dodajali, da bi prikrili okus po nečistočah, danes pa jih dodajajo za značilni okus posameznih blagovnih znamk.
Vodka pa je uporabna tudi za:
- vanilijev ekstrakt: nenavadna, doma izdelana poslastica, ki jo naredite v nekaj minutah. Vzemite posušen strok vanilije in ga razrežite po vsej dolžini. Postavite ga v steklen kozarec za vlaganje in prelijte s 150 ml vodke. Kozarec zaprite in pustite stati 4-6 mesecev, občasno ga pretresite. Nato ga precedite skozi nebeljen kavni filter ali gazo, v dekorativni steklenički bo izvirno darilo za strastne kuharje.
- čiščenje stekla in nakita: nekaj kapljic bo očistilo vsako vrsto stekla in nakita s kristalnimi dragulji. Robček namočite v kozarec vodke, ter si očistite očala, diamantni prstan pa namočite vanjo, da mu povrnete lesk. Tega pa ne poskušajte s kontaktnimi lečami! Izogibajte se tudi alkoholu na dragih kamnih, ki niso iz kristala, kopel v vodki koristi le diamantom, smaragdom in podobnim kamnom.
- uničevanje plevela: Zmešajte 30 ml vodke, nekaj kapljic za pomivanje posode in 400 ml vode, ter zlijte v plastenkos pršilnikom. Pršite po listih plevela opoldne na sončen dan, alkohol bo namreč razgradil voskasto povrhnjico listov, tako da bodo na soncu dehidrirali. Na senčnih mestih ne deluje.
- higienski premaz: vodka je alkohol in vsak alkohol uničuje mikrobe. Z vodko lahko premažete rezila britvic, očistite glavnike, zobne ščetke, krtače za hišne ljubljenčke, ali karkoli drugega, s čimer bi se lahko prenašale klice.
- ohranjanje svežine rezanega cvetja: skrivnost, da ostane rezano cvetje čim dlje lepo, je v zmanjšanju razmnoževanja bakterij v vodi in zagotavljanju hranilnih snovi. dodajte nekaj kapljic vodke v vodo v vazi, da preprečite razvoj bakterij. Dodajte 1 čajno žličko sladkorja za hranilo. Zamenjajte vodo vsak drugi dan in jo vsakič osvežite z vodko in sladkorjem.
Vodka pa je uporabna tudi za:
- vanilijev ekstrakt: nenavadna, doma izdelana poslastica, ki jo naredite v nekaj minutah. Vzemite posušen strok vanilije in ga razrežite po vsej dolžini. Postavite ga v steklen kozarec za vlaganje in prelijte s 150 ml vodke. Kozarec zaprite in pustite stati 4-6 mesecev, občasno ga pretresite. Nato ga precedite skozi nebeljen kavni filter ali gazo, v dekorativni steklenički bo izvirno darilo za strastne kuharje.
- čiščenje stekla in nakita: nekaj kapljic bo očistilo vsako vrsto stekla in nakita s kristalnimi dragulji. Robček namočite v kozarec vodke, ter si očistite očala, diamantni prstan pa namočite vanjo, da mu povrnete lesk. Tega pa ne poskušajte s kontaktnimi lečami! Izogibajte se tudi alkoholu na dragih kamnih, ki niso iz kristala, kopel v vodki koristi le diamantom, smaragdom in podobnim kamnom.
- uničevanje plevela: Zmešajte 30 ml vodke, nekaj kapljic za pomivanje posode in 400 ml vode, ter zlijte v plastenkos pršilnikom. Pršite po listih plevela opoldne na sončen dan, alkohol bo namreč razgradil voskasto povrhnjico listov, tako da bodo na soncu dehidrirali. Na senčnih mestih ne deluje.
- higienski premaz: vodka je alkohol in vsak alkohol uničuje mikrobe. Z vodko lahko premažete rezila britvic, očistite glavnike, zobne ščetke, krtače za hišne ljubljenčke, ali karkoli drugega, s čimer bi se lahko prenašale klice.
- ohranjanje svežine rezanega cvetja: skrivnost, da ostane rezano cvetje čim dlje lepo, je v zmanjšanju razmnoževanja bakterij v vodi in zagotavljanju hranilnih snovi. dodajte nekaj kapljic vodke v vodo v vazi, da preprečite razvoj bakterij. Dodajte 1 čajno žličko sladkorja za hranilo. Zamenjajte vodo vsak drugi dan in jo vsakič osvežite z vodko in sladkorjem.
Vir. Nenavadna uporaba vsakdanjih stvari, Mladinska knjiga založba, 2008