- Solata s hrenovkami in jabolki
Sestavine: 30 dag hrenovk, 2 majhni čebuli, 15 dag kislih kumaric, 2 kisli jabolki, 1,5 dl kisle smetane, 3 žličke naribanega hrena iz kozarčka, šopek drobnjaka, sol, poper.
Priprava: Hrenovke skuhamo, odcedimo in narežemo na kolesca. Kumarice in čebuli narežemo na kolesca, jabolka pa na krhlje. Kislo smetano zmešamo s hrenom, nekaj žlicami tekočine, v kateri so bile vložene kumarice, soljo in poprom. Prelijemo narezane sestavine in zmešamo. Potresemo z nasekljanim drobnjakom.
|
-
Rdeča pesa z narezanimi jabolki
Sestavine: 5 srednje velikih gomoljev rdeče pese, čebula, 3 kisla jabolka, 2 dl jogurta, 1 dl kisle smetane, sol, poper.
Priprava: Peso operemo in skuhamo kar v lupinah. Ko se nekoliko ohladi, jo olupimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in narežemo na zelo tanka kolesca. Jabolka narežemo na krhlje. Kislo smetano zmešamo z jogurtom. Začinimo s soljo in poprom ter prelijemo čebulo, jabolka in peso. Zmešamo in postrežemo.
|
-
Korenčkova solata z jabolki
Sestavine: 50 dag korenja, 3 kisla jabolka, pomaranča, limona, olivno olje, sladkor, sol, poper.
Priprava: Korenje ostrgamo, operemo in grobo naribamo. Limono in pomarančo operemo, ožamemo in pokapamo naribano korenje. Jabolka operemo ter naribamo. Zmešamo s korenjem. Začinimo s ščepcem sladkorja, soljo in poprom. Po želji v solato naribamo še zeleno kolerabo ali črno redkev.
|
-
Solata s sadjem (jabolki) in gorgonzolo
Sestavine: 25 dag mešane zelene solate (ledenka, kodrasta solata ...), 1 granatno jabolko, 2 kisli jabolki, 10 dag gorgonzole, olivno olje, 1 limona, sol, poper.
Priprava: Solato očistimo, operemo in narežemo. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke. Granatno jabolko prerežemo in z žličko izdolbemo zrnca. Jabolki operemo in narežemo na krhlje. Limono ožamemo. Solato in jabolka zmešamo. Limonin sok in nekaj žlic olja razžvrkljamo ter začinimo s soljo in poprom. Pokapamo solato, zmešamo in potresemo z zrnci granatnega jabolka in gorgonzolo.
|
-
Radič z jabolčno polivko
Sestavine: 2 glavici rdečega radiča, 2 šalotki, majhno kislo jabolko, žlica olja, žlička orehovega olja, žlička gorčice, 3 žlice vinskega kisa, žlička medu, 2 žlici nasekljanega peteršilja, sol, poper.
Priprava: Radič očistimo, operemo in narežemo. Šalotki olupimo in nasekljamo. Jabolko operemo, peščišče izrežemo in jabolko narežemo na kockice. Olje, orehovo olje, kis, med, peteršilj, gorčico, sol in poper zmešamo. Dodamo jabolko in šalotko ter prelijemo radič. Zmešamo in takoj postrežemo.
|
-
Zelena z jabolki in ananasom
Sestavine: 25 dag stebelne zelene, 25 dag gomoljaste zelene, 1 limona, 2 kisli jabolki, 30 dag ananasa, 2 žlici orehovih jedrc, 5 žlic solatne majoneze, sol, poper.
Priprava: Stebelno zeleno narežemo, gomoljasto zeleno olupimo in naribamo ali tanko narežemo. Vse pokapamo z limoninim sokom. Jabolkoma izrežemo peščišče, ju narežemo na krhlje in zmešamo z zeleno. Orehova jedrca grobo nasekljamo. Ananas narežemo. Majonezo začinimo s poprom. Vse sestavine zmešamo. Solato po potrebi dosolimo. Postrežemo z rženim kruhom.
|
-
Solata iz jabolk in vitlofa
Sestavine: 2 kisli jabolki, 30 dag korenčka, 30 dag vitlofa, pol žličke karija, 1 dl solatne majoneze, 1 dl kisle smetane, 2 žlici limoninega soka, košček ingverja, sol, poper.
Priprava: Ingver ostrgamo, naribamo ter zmešamo z majonezo in kislo smetano. Dodamo kari in limonin sok, solimo, popramo. Vitlof očistimo in narežemo na rezance. Korenje ostrgamo in naribamo. Jabolki naribamo. Vse zmešamo s pripravljeno polivko. Vitlof po želji zamenjamo npr. s kitajskim zeljem.
|
-
Piščančja solata z jogurtom in jabolki
Sestavine: 80 dag kuhanega piščančjega mesa, 1 čebula, narezana na koščke, 10 dag drobno narezanih orehov, 4 dag namočenih rozin, 1 olupljeno jabolko in narezano na kocke, listi sveže solate, 1 žlica drobno narezanega peteršilja, 3 dl jogurta, 2 žlici majoneze, 1 žlička praška curry, sol po okusu.
Priprava: Meso narežemo na trakove ali kocke. Dodamo čebulo, orehe, rozine in jabolko. V posebnem lončku zmešamo jogurt, majonezo, curry in sol. S to omako prelijemo solato in vse dobro zmešamo. Ohladimo v hladilniku. Preden postrežemo, vložimo liste solate v skodelice, vanje naložimo začinjeno meso in postrežemo. Solati lahko dodamo malo soka limone ali redkvice ali kako drugo zelenjavo.
|